Natuur, klimaat & duurzaamheid

Kuifmees verdwijnt met naaldhout

In deze aflevering trekken Stijn Vranckx en Joeri Cortens het bos in op zoek naar de kuifmees. Ze vertellen over zijn voorkeur voor naaldhout, zijn opvallende kuif en hoe hij zich staande houdt in veranderende bossen. Ook het bijzondere gedrag van het mannetje dat meehelpt met nestelen komt aan bod.

Radio Roodborst · 23 oktober 2026 · 25 minuten

19 oktober - De kuifmees

Opvallend

  • De kuifmees eet in de winter opvallend veel zaden en legt een wintervoorraad aan, iets wat bij andere mezen nauwelijks voorkomt.
  • Bij het zoeken naar voedsel buigt de kuifmees zich vaak voorover, waardoor het zwart-witte koptekening een opvallend 'vals gezicht' op de achterkop vormt.
  • Het mannetje van de kuifmees helpt maar zelden met het uitvoeren van het nest, maar verdedigt wel het territorium.
  • Voor het nest gebruikt de kuifmees mossen van takken en boomstammen, en in dode bomen zoekt hij naar vermolmd hout.
  • Het vrouwtje van de kuifmees broedt meestal vijf tot acht eieren, maar kan bij gunstige omstandigheden twee legsels per jaar grootbrengen.